bugün
yenile
    1. 4
      +
      -entiri.verilen_downvote
      rusların eline esir düştü kurtuldu. vatanına geldi kendi uçağını yaptı. ilk pilotlardan denebilir. şener şen'in vecihi'yi oynadığı bir filmi vardır, işte o filmde sürekli uçakla uçan vecihi karakterinin isim babasıdır. şener şen o filmde adile naşit, münir ozkul, ayşen gruda'yla beraber oynamıştır. ruhu şad olsun vecihi hürkuş'un. filmin adı; gülen gözler'miş.
      0filmin adı gülen gözler - nukleerbasliklisigir 24.03.2015 21:10:48 |#2414726
    2. 3
      +
      -entiri.verilen_downvote
      devrim adlı o güzel arabalarımızla aynı kaderi yaşamıştır. ne acayip ülkeyiz amk. ondan sonra niye böyleyiz. niye böyle olmayalım amk salağı? (bkz: devrim arabaları)
    3. 2
      +
      -entiri.verilen_downvote
      bugün biyografisini okuduğum, türk-osmanlı havacılık tarihinin en önemli isimlerinden biridir.
    4. 2
      +
      -entiri.verilen_downvote
      kendisini rahmetle anıyorum hayatını bu kadar geç öğrendiğim içinde ayrıca kendimden utanıyorum. bu insanın hayatını çocuklara öğretmek gerekir bence kendisini öğrenmemle idolüm olması bir oldu
    5. 3
      +
      -entiri.verilen_downvote
      3. Havaalanı'na ismi verilmesi gereken kişiydi
    6. 1
      +
      -entiri.verilen_downvote
      Bu adamın cenazesinde bile kimse yoktu denebilir. Yazık.
    7. 9
      +
      -entiri.verilen_downvote
      uçuş için nuri demirağ ile ülkeye her şeyini veren ama karşılığını alamayan, hatta engellenen insan. birileri tarafından engellendi hep. fakat o yine de o uçağı tamamladı. 1923'te ganimet olarak yunanlardan ele geçen motorlardan ilk türk uçağını yaptı. fakat deneme uçuşu yapmasına "birileri" tarafından izin verilmedi. resmen uçağı çürümeye terk edilmişti. içi içini yiyordu ve gidip kaçak olarak uçağı uçurdu. uçak mükemmele yakın çalışıyordu. fakat bir sorun vardı. vecihi bir askerdi ve inişi yaptığında onu ödül yerine ceza bekliyordu. ama o yılmadı 1930'da bir keresteci dükkanı kiraladı ve 3 ay içinde yeni bir uçak yaptı. ardından ikinci uçağını da tamamladı. ve kadıköyden ankara'ya bir deneme uçuşu gerçekleştirdi. her şey kusursuzdu. fakat bir problem yine onu bekliyordu; uçabilirlik sertifikası için iktisat bakanlığına başvurdu. fakat kendine; “tayyarenin teknik vasıflarını tespit edecek kimse bulunmadığından gereken vesika verilmemiştir” gibi komik bir cevap geldi. bunun üzerine pılını pırtısını toplayıp çekoslovakya'ya uçabilirlik sertifikası almaya gitti. uçağı tekrar her şeyini çek diline çevirerek yaptı ve orada "yaşasın türk tayyareciliği" yazılı bir pankartla onurlandırılarak uçuş müsaadesini aldı. ardından ülkede çeşitli uçuş turları düzenledi. 1937 yılında türk hava kurumu, vecihi hürkuş'u mühendislik eğitimi alması için almanya'daki mühendislik okuluna gönderdi. 1939 yılında mezun olarak ülkesine dönen vecihi hürkuş'a "iki yılda mühendis olunmasının imkânsızlığı" gibi yine komik bir gerekçeyle uçak mühedisi ruhsatı verilmedi. 1954 yılında ilk sivil havayolu şirketi olan hürkuş hava yolları'nı kurdu. fakat kazalar, kaçırılmalar ve sabotajlar gibi sebeblerle şirket uçuştan men edildi. ne yaptıysa ne ettiyse "birileri" tarafından sürekli engellendi. ve maalesef bize çok şey vermeye çalışan bu insan 1969'ta hayata veda etti.
    8. 1
      +
      -entiri.verilen_downvote
      neşeli hayat filmindeki vecihi geliyor aklıma hep bu ismi duyunca. köstebekte güzel tişörtleri vardı üzerinde panic in the sky falan yazıyordu edit:film gülen gözlermiş
      0şu an üstümde o tişört var ahahah - wanderer 12.01.2016 21:43:41 |#2507952
      0asdfghjkl güzel tişört bende alcam bi ara - includingeveryhting 12.01.2016 21:47:20 |#2573689
    9. 2
      +
      -entiri.verilen_downvote
      bu adam gibi işine aşık olan insanların önünü kesmek onları engellemez genelde. kendileri, yapacaklarını yine bi şekilde yapar. ama ülke olarak bu adamları desteklememek, hayallerine güvenmemekle ülke kendisi kaybeder. böyle insanlara kolaylıklar sağlanmalı, imtiyazlar verilmeli ki bunlar sadece kişinin hobisi olarak kalmasın. ülkenin kalkınmasına da katkı versin. osmanlı devletinin en parlak zamanları ilime ve ar-geye verilen desteğin en yüksek olduğu zamanlardı. ne zaman ki bunlar ikinci plana atıldı, o zaman bir imparatorluğun çöküşleri hızlandı.
    10. 1
      +
      -entiri.verilen_downvote
      hiç izin vermediler bu adama ne zaman koşsa bacaklarını kırdılar... hiç pes etmedi ama o da insandı sonuçta... bence atatürk'ten sonraki en devrimci,ilerici adam buydu..
    11. 4
      +
      -entiri.verilen_downvote
      ilk türk tayyaresini (uçak) nasıl yaptığıyla alakalı "resimli ay" mecmuasına verdiği mülakatta uçağın inşasına müsaade edildiği zaman için şunları söylüyor: "hayatımda o gün kadar mesut olduğumu hatırlamıyorum. büsbütün yeni sistem bir tayyare yapacak, memleketime yeni bir şey hediye edecektim. istikbalde (gelecek) tayyarenin oynayacağı mühim rolü herkesten iyi bildiğim için bu hediyenin ileride kıymeti takdir edileceğine kânî idim, inşaata başlamak için icap eden melzemeyi verdiler. ben derhal faaliyete geçtim. ...iş muvaffakiyetle ilerliyordu. gövdeyi yaptık, ayakları taktık. kuyruğu bitirmek üzere idim. ben henüz muvaffak olmak ümidiyle gece sevincimden uyku uyuyamıyor, gündüz yorulmak bilmez bir faaliyetle çalışıyordum. artık beş on güne kadar tayyare bitecek eserim tamam olacaktı. bu sırada fen memuru istifa ediyordu. bunun üzerine tayyarenin inşası tehir edildi. bu karar beni ta kalpgâhımdan vurdu. o gün beynime bir kurşun sıksalardı bu kadar müteessir olmayacaktım...." müracaatları neticesi yapıma devam ediyor, tamamlıyor fakat uçmasına müsaade edilmiyor. gizlice uçağı havalandırıp başarılı bir uçuşa imza atan vecihi hürkuş'a ödül olarak 15 gün hapis veriliyor!
    12. 8
      +
      -entiri.verilen_downvote
      t: birinci dünya savaşı yıllarında yeşilköy tayyare mektebine girerek tayyareci olan, sonrasındaki kurtuluş savaşında da tayyareci olarak görev yapan ve bilim adına ülkesine hizmet etmek için ne yaptıysa arkasında durulmayan ulu şahsiyet. birinci dünya savaşı yıllarında "vecihi k-vi" model uçağını izmir'de bitirmiş ve hatta aynı uçakla 1925'te de başarılı bir deneme uçuşu gerçekleştirmiş, sonrasında da aynı sebepten hapis yatmıştır. daha sonra da genel kurmay başkanlığı'nın izniyle 1932'de kadıköy'de, türkiye'nin ilk sivil uçuş okulunu açmış. (bkz: vecihi sivil uçak okulu) dikkat çeken bir husus; vecihi bey bu okulda birçok öğrenciye uçuş dersleri vermiş. öğrencilerin arasında bedriye tahir gökmen de varmış.. fakat daha sonra maddi yetersizlik ve gerekli desteğin bir türlü verilmemesinden ötürü, okulu 1934'te kapatmak zorunda kalmış. bu süreçte, 2 yıl boyunca öğrenci eğitip ve eldeki 2 uçağa ek olarak 6 uçak üretmesi takdirden fazlasını hak ediyor. ama onu bile çok görmüşler adama.. bu arada; yaptığı uçakların motorları hariç, geriye kalan bütün parçaları kendisi üretmiştir. ve adım kadar eminim, imkanı olsa motoru da kendisi yapardı. zaten ne başardıysa bu azmi sayesinde.. başarıları demişken; - ilk türk uçağını inşa etmek. (1924 - izmir) - ilk sivil uçak inşasını gerçekleştirmek. (1930 - istanbul) - ilk türk özel tayyare mektebini açmak. (1932 - istanbul) - ilk türk kadın pilotunu yetiştirmek. (bedriye tahir gökmen) - ilk türk deniz uçağını inşa etmek. (1933 - istanbul) - türkiye'nin ilk plankör inşasını gerçekleştirmek. (1936 - ankara) - ilk türk özel havayolu şirketini kurmak. (hürkuş havayolları) bunlara ek olarak; 1937 - 1939 yıllarında, mühendislik eğitimi almak için nazi almanya'sında 2 sene geçirdiğini de unutmamak lazım. not: kaderi bana hezarfen ahmed çelebi'yi çağrıştırıyor; (#2144874) edit: link
    13. 2
      +
      -entiri.verilen_downvote